Majoritatea familiilor întâlnite de noi, considera evaluarile copiilor lor un proces solicitant, încarcat de emotii puternice: tristete, frustrare, negare, soc, furie.

"Nu e nimic grozav sa-ti arate cineva ce nu reuseste sa faca copilul tau, lucruri pe care un copil tipic le învata atât de spontan, natural. Important este sa încerci si sa lupti cu toate aceste emotii. Este greu, însa, doar asa poti începe sa-ti ajuti cu adevarat copilul!"

Alina Balan, mama unui copil cu TSA

Evaluarea unui copil cu TSA, trebuie sa se faca într-un mediu relaxant, cald si suportiv pentru întreaga familie. De multe ori sunt necesare mai multe întâlniri pentru a reusi sa obtinem toate informatiile necesare.

Joaca

Depistarea precoce a semnelor caracteristice acestei tulburari este extrem de importanta si nu trebuie ignorate primele semene, ce pot fi observate la vârste foarte mici, 6-18 luni. Orice suspiciune pe care un parinte o are în legatura cu copilul trebuie confirmata sau infirmata de un specialist.

Din 2014 printr-un ordin al Ministerului Sanatatii, parintii care au copii cu vârsta între 1 si 3 ani pot cere medicului de familie aplicarea Chestionarului Screening de Identificare Precoce a Tulburarii de Spectru Autist. Acesta este gratuit si poate identifica primele simptome ale unei tulburari de spectru autist, dureaza 10 minute si e menit sa îndrume parintele, daca e cazul, catre un specialist.

Click aici pentru a descarca formularul de screening
 

O evaluare psihologica în timp util deschide drumul spre interventie timpurie si spre marirea sanselor de recuperare ale copilului cu TSA. În cadrul Centrului Învingem Autismul evaluarea psihologica presupune:

 • Anamneza:
  • Din perspectiva familiei, îngrijorarile, credintele, cunostintele si abilitatile familiei în ceea ce priveste persoana evaluata;
  • Un istoric medical, genetic, metabolic, comportamental, al dezvoltarii copilului.
 • Teste internationale:
  • ABAS - ofera o evaluare a abilitatilor adaptative ale persoanelor, capacitatea de a avea grija efectiv de propria persoana în mod independent, dar si interactiunea cu alti oameni. Acest instrument are o arie larga de utilitate, aplicându-se de la nou-nascuti si pâna la vârsta de 89 de ani; el poate fi folosit pentru a masura adaptabilitatea în diverse arii de dezvoltare: comunicare, utilizarea resurselor comunitatii, functionalitate prescolara, viata în scoala, familie, sanatate si siguranta, timp liber, autoîngrijire, auto directionare, social, motricitate, munca.
  • Carolina Curriculum - o evaluare si un program de interventie care urmareste patru arii de dezvoltare specifice unor vârste diferite ale copilului: personal-social, cognitiv, comunicare, motricitate fina si grosiera.
  • Testul Screening Denver - test de screening al achizitiilor în dezvoltare; vizeaza comportamentul motor, socio-afectiv, cognitiv, verbal al copilului.

Arata

Psihologul va observa copilul în interactiunea cu familia si va folosi jocuri, activitati, pretend play, kituri de evaluare pentru a observa comportamentele copilului, abilitatile sociale, academice, comunicarea, nivelul de dezvoltare a proceselor cognitive, motricitatii si autonomie personala.

Pentru detalii si programari:

oana.paraschiv@invingemautismul.ro
0742093655

Psiholog Oana Paraschiv