Cine suntem
Asociatia Învingem Autismul a fost înfiintata în anul 2009, cu scopul de a îmbunatati viata persoanelor afectate de tulburari din spectrul autismului. Asociatia a fost înfiintata ca o continuare a campaniei “Împreuna învingem autismul!”, initiate de Fundatia Romanian Angel Appeal, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si partenerul oficial Fundatia Vodafone România.

Asociatia are
misiunea de a îmbunatati viata persoanelor afectate de tulburari din spectrul autismului, urmarind toate palierele de dezvoltare: social, educational si emotional, prin servicii psihologice, integrare în societate, cresterea gradului de independenta si facilitarea accesului la educatie.

Viziunea noastra este ca România sa devina o tara în care drepturile persoanelor cu dizabilitati si ale familiilor lor sa fie respectate, iar copiii cu autism sa aiba acces la servicii de calitate care sa creasca sansele lor de integrare sociala.  Dorim sa le oferim sanse egale de afirmare si autodeterminare si sa îi ajutam sa îsi construiasca o viata cât mai independenta.


Lucruri pe care le facem
 • Facilitarea accesului la servicii personalizate de recuperare si integrare sociala pentru persoanele cu tulburari din spectrul autismului (TSA);
 • Facilitarea integrarii în învatamântul de masa a copiilor cu TSA de vârsta scolara;
 • Asigurarea accesului persoanelor cu TSA si a familiilor lor la resurse informationale corecte, complete si adaptate cu privire la diagnostic, servicii, recuperare si asistenta specializata;
 • Cresterea gradului de informare a parintilor cu privire la parametrii de dezvoltare tipica a copiilor.

Despre noi pe scurt: rom/ engl

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ce este autismul
Autismul este o tulburare de dezvoltare, de natura neurobiologica, ale carei forme pot varia în intensitate. 
Dintre simptome putem aminti: lipsa interactiunii sociale, aparitia greoaie a limbajului, lipsa comunicarii, lipsa jocului si mai ales prezenta comportamentelor stereotipe. La unii copii putem observa si lipsa contactului vizual si faptul ca nu raspund la nume.
Autismul tipic face parte din tulburarile spectrului autismului (TSA) sau tulburarile pervazive de dezvoltare (PDD). Celelalte tulburari din spectru sunt: sindromul Rett, tulburarea dezintegrativa a copilariei, PDD-NOS (tulburarea pervaziva de dezvoltare - nespecificata altfel sau autismul atipic) si autismul înalt functional.
Toti copiii cu TSA manifesta deficiente de socializare, de comunicare verbala sau nonverbala si comportamente repetitive si stereotipe. Fiecare dintre aceste simptome se manifesta în grade si prin comportamente diferite la fiecare copil/persoana cu autism.
Autismul poate aparea în toate tipurile de familii, indiferent de mediu social, rasa, etnie si este de 4 ori mai întâlnit la baieti decât la fete.
Desi cele mai mediatizate sunt cazurile de autism înalt functional sau de sindrom Asperger (vezi filmul Rainman), multe persoane cu autism au si retard mental. Totodata, ele pot avea si alte afectiuni asociate, ca de exemplu epilepsie (convulsii), probleme senzoriale, sindromul X fragil, probleme gastrointestinale, tulburari de somn s.a.


Semne ale autismului
Comportamentele copilului sunt de fapt cele care anunta prezenta afectiunii, iar parintii sunt de obicei cei care observa manifestari neobisnuite. În unele cazuri, bebelusul pare diferit chiar de la nastere, nu îi observa pe cei din jurul lor, se concentreaza pe un obiect pentru o perioada lunga de timp, este foarte tacut sau foarte plangacios s.a. Primele simptome de TSA pot aparea însa la copii dupa o perioada în care au avut o dezvoltare tipica (1-3 ani). Copiii care au început sa vorbeasca, treptat îsi pierd achizitiile verbale, devin retrasi, sunt autoagresivi, nesociabili etc.

Posibile semne ale autismului sunt când un copil:
 • nu spune niciun cuvânt pâna la varsta de 16 luni
 • nu arata cu degetul pâna la vârsta de 18 luni
 • nu combina 2 cuvinte pâna la varsta de 2 ani
 • nu raspunde la nume
 • îsi pierde limbajul sau abilitatile sociale
Altele:
 • are contact vizual redus
 • nu stie sa se joace cu jucariile
 • alinieaza jucariile sau alte obiecte
 • se ataseaza de o jucarie sau un obiect anume
 • are activitati repetitive/stereotipe (deschiderea si închiderea repetata a usilor, învârtitul în jurul propriei axe, fluturarea si privitul mâinilor etc.)
 • nu zâmbeste
 • nu raspunde la stimuli auditivi

Nu trebuie sa uitam insa, ca fiecare copil cu autism este unic, deci poate avea o combinatie specifica de comportamente, chiar daca gradul de afectiune este acelasi. Ceea ce este important este ca parintele, imediat ce simte ca este ceva in neregula, sa consulte un specialist (neuropsihiatru sau psiholog specializat in tulburari de dezvoltare) pentru ca, daca suspiciunea de TSA se confirma, interventia sa fie inceputa imediat.
Medicii pediatri si medicii de familie sunt cei care ar trebui sa avertizeze parintii daca observa o problema, dar din pacate acestia sunt foarte putin informati sau instruiti cu privire la aceasta afectiune. Efectul: foarte putin copii sunt diagnosticati devreme, adica la 1 an jumatate-2 ani, atunci cand au cele mai mari sanse de recuperare. 


Cauzele autismului
Inca nu se cunoaste cu adevarat cauza autismului. Cercetarile demonstreaza ca asa cum exista diverse grade de afectare si combinatii de simptome in autism, probabil ca exista si multiple cauze. Exista, totodata, evidente ale unor anomalii la nivelul creierului persoanelor care sufera de autism, insa nu exista un acord privind zona (zonele) care ar fi afectata. Pornind de la investigatii neurochimice, autopsii sau scanari ale creierului, au fost sugerate diverse regiuni ca fiind locurile afectate, responsabile de aparitia autismului. Totusi, foarte putine diferente specifice au fost descoperite in creierul persoanelor cu autism.
In timp ce cauza sau cauzele definitive ale autismului raman inca neclare, este evident insa ce nu este cauza autismului: lipsa de afectiune a parintilor sau felul in care acestia si-au crescut copilul. Dr. Leo Kanner, psihiatrul care a descris pentru prima data autismul in 1943 si apoi Bruno Bettelheim, profesor in dezvoltarea copilului, au considerat ca tulburarea este determinata de "mamele reci" ("refrigerator mothers"), lipsite de afectiune fata de copii. Promovarea acestei false teorii a facut insa, ca generatii de parinti sa sufere din cauza vinei pe care si-au reprosat-o pentru dizabilitatea copiilor lor. In anii ‘60 si '70, Dr. Bernard Rimland, psiholog si tatal unui copil cu autism, unul dintre cele mai importante personalitati in domeniu, (cel care a fondat Autism Society of America si Autism Research Institute), a demonstrat prin cercetarile sale, intregii comunitati medicale, ca autismul nu este cauzat de "parintii reci", ci este de fapt o tulburare biologica.


Efecte pe termen lung
Efectele pe termen lung ale autismului depind de gravitatea simptomelor. Acestea mai depind si de cat de repede a fost inceputa terapia de recuperare. Autismul este cea mai grava forma a manifestarii anomaliilor in dezvoltarea individului, care afecteaza abilitatea omului de a intra in contact cu ceilalti, caracterizandu-se printr-o dificultate extrema de a raspunde la contactele sociale si de a comunica.
Astfel, daca interventia nu este timpurie si sustinuta, persoanele afectate de autism nu vor putea sa se autosprijine, sa urmeze o scoala, sa munceasca, sa aiba o familie, sa se integreze in societate. Simptomele autismului se agraveaza cu timpul, cei afectati isi pierd treptat toate abilitatile, pot deveni violenti si autoagresivi si de cele mai multe ori ajung sa fie institutionalizati.
Alaturi de persoanele cu autism, familiile acestora sunt afectate in egala masura. Dupa diagnostic, parintii trec prin stari de soc, tristete, depresie, furie, negare, insingurare, acceptare. Stresul din familiile cu autism este extrem de puternic, estimarile precizand chiar ca 4 din 5 cupluri cu copii cu autism divorteaza. Pentru a-si recupera copiii sau a reusi sa faca fata unui copil cu autism, familiile au nevoie de informatii, servicii specializate si sustinute pentru recuperarea copiilor, bani, grupuri de suport, sustinere din partea prietenilor, rabdare, odihna, chiar terapie, s.a.


Surse: Autism Research Institute, Autism Speaks, National Institute of Mental Health, SUA , www.autism.ro, Asociatia Autism Romania.